Lokaltidningen,  Reseinspiration,  Resor på riktigt!

Solstolshäng, spinning och snorkling på semestern

Funderat på att åka på en träningsresa? I min senaste tidningsartikel, som du kan läsa här, rapporterar jag från Aqua Vista – powered by Playitas i Hurghada, Egypten. Där laddade jag batterierna under årets första vecka med en skön mix av svettiga träningspass, morgonstretch & yoga utomhus och där solstolen aldrig känts så välförtjänt.

Våra kroppar vaknar till liv med dagens första pass. Genom palmernas sus och Lana Del Reys sång i högtalarna hörs träningsinstruktören Idas röst guida oss in i uppmjukande rörelser på yogamattorna. För mig blir detta den bästa starten på dagen under hela veckan!

Vackert färgad himmel efter solnedgången något vi kunde njuta av från vår balkong varje kväll.

Charterarrangören Apollo har framgångsrikt satsat på nischade sport- och träningshotell som Aqua Vista är ett tydligt exempel på. Anläggningen, där även grannhotellen Aqua Blu och Albatros Aqua Park ingår, är enormt stor men väldigt välskött, ren och fräscht ska medges.

Kluster av sandfärgade trevåningsbyggnader, omgärdade av rabatter med palmträd och röda euphorbiabuskar där även ett tiotal restauranger, oräkneliga pooler och ett vattenlekland för barn ryms. Något som vi hade tillgång till under vistelsen med vårt all-inclusivekoncept och knappt hann med att testa eller besöka, så stort som det var!

The Sport Zone

I kärnan av anläggningen ligger ”the Sport Zone”. Här finns ett stort, välutrustat gym, en 50-metersbassäng av olympisk standard – som lär vara den enda i sitt slag i hela regionen – utomhusgymmet WOD under tak, fyllt med redskap för kickboxning och kettlebell, en rosamålad plattform för gruppträning, spinningsal, en 400-meters sprintbana och ett cykelcenter. Här kan man även spela padel, tennis och beachvolleyboll.

Klockan är 12, solen är varm och dags för Aqua, vattengympan. Vi ger oss hän till pumpande musik och instruktören Linas peppande rop. Vi trampar, boxas och sparkar i vattnet i ett snabbt tempo så vattnet skvätter högt!

Paret i solstolarna bredvid oss valde istället att hänga med triathloncoachen Hisham på en 40 km lång cykelrunda genom ökenlandskapet och är nöjda för dagen.

Själv hinner jag klämma in ett svettigt corepass på eftermiddagen som jag lyckats få plats på. Vissa pass bör förbokas dagen innan, till andra kan man dyka upp mer spontant.


Här kan vi träna, testa nya sporter och pass – och allt ingår i priset. Perfekt om den man reser med kanske vill annat med träningen!

Övriga soltörstande gäster på Aqua Vista består övervägande av ryssar som håller, kanske medvetet, en låg profil.

Premiär för padel – kul men svårt!

Utbudet av träning på Aqua Vista har en imponerande variation. På det fullspäckade schemat kan vi välja bland pass som Core & Abs, Stretch & Relax, HIIT, Spin, Step, Evening Run och så vidare, från morgon till kväll. Passen leds av Apollos egna proffsiga, svenska fitnessinstruktörer. De bjuder även in andra skandinaviska instruktörer varje vecka som kör sina specialpass. Samtliga pass leds på engelska, så att alla hotellgäster ska kunna förstå och hänga med!

Det flexibla och generösa utbudet gör att jag hinner testa flera lekfulla och utmanande pass under veckan. Padel var ett av dem – och när väl spelreglerna och tekniken satt sig kan jag ha hittat en ny favorit!

Som Apollos resenärer har vi privilegiet av ett eget poolområde och en egen restaurang, vilket våra gula armband signalerar. I restaurang Trattoria dukas det upp till varje måltid rikliga buffeter med mycket grönsaker och frukt. Maten är snäppet bättre än övriga restauranger på anläggningen med rätter av internationellt snitt.

Det som smakar bäst och är nyttigast, och som sätter färg på tallrikarna är tveklöst de lokala inslagen; Fräsch tabbouleh, fårost, falafel, syrade grönsaker och mahlab, det nybakade flatbrödet toppat med svartkumminfrön. Efter en extra hård träningsdag unnar vi oss den mäktiga desserten Umm Ali med smak av mandel och kardemumma.

För variations skull hade vi gärna önskat en restaurang med à la carte-meny och framförallt en vinlista som inte enbart bestod av inhemskt producerade viner som inte tilltalade oss. Kvällarna blir lugna för de flesta av oss – och då med alkoholfria drinkar och kortspel som tidsfördriv.

Ett berg av baklavas – arabiska sötsaker på dessertbordet

Mahmya Island – en paradisstrand

När sätesmusklerna ömmar efter alla pass i slutet av veckan är det skönt med ett avbrott. Då gör vi en utflykt till Mahmya Island, en sandö mitt i Röda havet, som vi når med båt en halvtimme från hamnen i Hurghada.

Den vita sandstranden är inbjudande och många soldyrkare har redan hunnit hit. Från våra madrasser under parasoll av soltorkade palmblad ser vi andra snorkla i ett tiotal meter ut i det kristallklara vattnet.

Men vi följer istället med båten för att snorkla och blir avsläppta vid ett större rev. Vår grupp följer i flock efter Karim, den senige dykinstruktören som pekar ut olika färgglada fiskar bland korallreven. Siktdjupet är fantastiskt och den ljusa sandbottnen gör att man ser allt klart som i ett akvarium.

Egyptens Maldiverna kallas Mahmya Island – och nog var badvattnet och siktdjupet i samma klass!

Vi är nöjda efteråt och väl tillbaka på vår paradisstrand tar vi oss barfota till den mysiga restaurangen där lunchen väntar: Fräscha sallader och grillad havsabborre som smakar förträffligt, hungriga som vi är efter snorklingen.

Att packa ner träningskläderna känns lika självklart som surfplatta och solglasögon i resväskan på semestern. Jag reser hem, boostad på energi från både träning och lapat sol. Det var inte sista gången.

Egypten är ett populärt prisvärt resmål för träning på alla nivåer och med ett stabilt, skönt klimat. Säsongen sträcker sig från oktober till april. Aqua Vista – powered by Playitas i Hurghada bokas hos Apollo. Pris för 1 vecka med all-inclusive i mars ca 7 000 kr per person. Även Ving, Springtime, GO Active med flera har träningsresor på olika teman.