Hotell,  Lokaltidningen,  Reseinspiration

Snyggt x 2 : At Six & Bowie by Sukita

För oss som är intresserade av konst och design är det extra kul att bo på ett hotell omgärdad av spännande konstverk av kända namn, inrett med snygga designmöbler och uppseendeväckande inredning.

I min senaste artikel skriver jag om några svenska hotell där ägarna antingen visar upp sina egna konstsamling, ägarens goda smak eller till där konsten är hela konceptet, som på Kosta Boda Art Hotel i Småland. Du kan läsa den här

I lobbyn på Hotel At Six möts man av den tre meter höga marmorskulpturen Mar Whispering av Jaume Plensa.

Vid mitt senaste besök i Stockholm tog jag in på ett av mina favorithotell, det snygga Hotel At Six, ett stenkast bakom Sergels Torg vid Brunkebergstorg. Här har man lyckats sammanväva konst, arkitektur och design i en väldigt snygg miljö. Jag hamnade dessutom mitt i deras 6-årskalas!

At Six är en del av Choice/Clarion Hotel-gruppen, med en mer boutiquehotell profil. Ägaren Petter Stordalen tog hjälp av en konstkuratorn Sune Nordgren för att inreda hotellet med modern konst. Tydligen lär det vara här Petter själv bor när han besöker Stockholm, då hotellet har ett flertal Residences.

Här hänger många konstverk av internationellt kända namn som Julian Opie, Olafur Eliasson och Sol LeWitt och fotokonst av svenska Dawid.

.. Som The Colour Spectrum av Olafur Eliasson
Walking in the Rain av Julian Opie

De bildar blickfång i den annars sobra inredningen av designmöbler, dämpad belysning och dov färgsättning. Det mesta är valt med omsorg i på kostade materialval, som marmor och natursten på väggar och golv, läderinklädda bord och ledstänger liksom deras specialutformade receptionsdisk i mässing och läder…

Rummen är vilsamt inredda i mörkgrå toner, mjuka mattor och sköna sängar av svenska Hilding Anders, bäddade i lyxigt ekologiskt sänglinne och en mängd kuddar att välja bland.

..och en extremt välfylld minibar!

Lockar inte nöjeslivet ute på stan finns mycket innanför hotellets väggar, med en hög nivå på restaurangen Dining Room, där en lyxig, riklig frukostbuffet står uppställd om morgonen : nybakat bröd, bullar, munkar, croissanter och pain au chocolat, massor av färsk frukt, omelett och pancakes på beställning, och flera olika smoothies och juicer att välja mellan. Cappuccino som serverades vid bordet. Även deras trevliga vinbare Blanche och Hierta, med ett av stans mest välförsedda vinförråd och en mysig lugn atmosfär.

Fotokonst av svenska Dawid

En populär mötesplats bland stans nöjeslystna är även cocktailbaren med en fjorton meter (!) lång bardisk och den specialinredda musikloungen liksom den stora takterrassen som är öppen sommartid. Ett mixat klientel med många utländska gäster bidrar till den internationella atmosfären på At Six. Hotelatsix.com

Bowie by Sukita på Kulturhuset

För den som jag har David Bowie som husgud får inte missa den fantastiska utställningen på Kulturhuset ett stenkast bortom hotellet och som pågår till 3/9. Bowie by Sukita som presenterar mer än 100 ikoniska porträtt av David Bowie ger en unik inblick i den långa vänskapen mellan fotografen och världsstjärnan. Sukita, som följde Bowie under 40 år, är fotografen bakom många av de mest välkända porträtten av artisten som till exempel skivomslaget till den kultförklarade skivan Heroes från 1977.

Supersnyggt kurerad, flera porträtt och många foton av Bowie jag aldrig tidigare sett!

Hunky dory says Miss Tripadviser