Lokaltidningen,  Reseinspiration

Smakprov på världens vackraste sjöresa

Det finns mycket att avundas Norge. Inte bara deras oljerikedomar men framförallt deras natur av fjordar, fjällandskap och charmiga städer – och dessutom överraskande läckra smakupplevelser! Min senaste artikel i Lokaltidningen handlar bland annat om resan längs en bit av kuststräckan hurtigruten som gav mig mersmak!

Norska kustexpressen

En av världens vackraste båtresor sägs den vara: den längs den norska kusten mellan Bergen och Kirkenes. Havila Kystruten är ett nytt norskt rederi på den klassiska norska express-rutten (hurtigruten) som trafikerar Bergen – Kirkenes och förbinder 32 kustsamhällen, där en del platser går inte att nå vare sig med vanlig båt eller med bil. Hela rutten tur och retur tar 12 dagar.

Jag gick ombord deras nya fartyg Polaris i Bergen, som sjösattes så sent som i augusti i år där jag gjorde en fjärdedel av hela resan. De har flera miljövänliga hybridfartyg i sin flotta som drivs med både batteri och naturgas gör delar av resan helt ljud- och utsläppsfritt.

Havila Polaris gjorde kortare stopp i några mindre hamnar på dagtid för att lämna och hämta post, gods och annat åt lokalbefolkningen, andra passerades nattetid.

Ombord själva fartyget, med plats för 640 passagerare, finns moderna hytter och utrymmen i en stilren design.
Min rymliga hytt (Seaview Superior) i aktern var bekvämt inredd med dubbelsäng, snyggt badrum, skrivbord och TV.

Ålesund – Norges vackraste stad

Samling vid kaj i Ålesund inför promenadturen till fots.

Första stoppet var i vackra Ålesund där jag äntligen fick se stans flotta bebyggelse i Jugendstil, med på en Art Nouveau guided walk tour. Här delar av medresenärerna som istället gjorde en kajaktur på kanalerna!

Jo, så här kunde en bilfärja med plats för ett tiotal bilar se ut förr i tiden!

Jugendstil är ett museum/butik inhyst i ett byggnad som före detta apotek/apotekarbostad. med vacker originalinredning och informativ utställning som berättar om Ålesunds återuppbyggnad
De 418 trappstegen upp till toppen av Akslaberget var mödan värd för en kjempeflott utsikt över fjordlandskapet och byen.

Branden som förstörde hela Ålesund 1904, gjorde att staden snabbt byggdes upp igen i den populära jugendstil med alla sina torn och färgstarka utsmyckningar på husen. Här det snygga femstjärniga hotellet 1904 med bibehållen exteriör….
…och en snygg, modern insida med butik, vinterträdgård och espressobar och restaurang!

Fick också en trevlig pratstund med grundaren Silje som grundat Storfjord Is, där alla glass är gjord på getmjölk! Utmärkelsen Norges bästa glass har smaken “Brunost med havssalt” som föll mig i smaken som älskar messmör!

Framför de stora panoramafönstren i loungerna kan man koppla av och njuta av vyerna av fjordlandskapet. Atmosfären ombord var lugn och väldigt rogivande. Här finns nettopp ett par barer, två restauranger (varav en fine-dining) en shop och ett kafé.
Maten ombord håller hög kvalitet med tyngdpunkt på norska smaker och det havet erbjuder. Alla måltider serveras “tapas-style”. Deras soppor var helt gudomligt goda, särskilt den norska fiskeuppen! Vinlistan innehöll snopet nog inga ekologiska alternativ.

Bland resenärerna märktes främst tyskar, engelsmän och amerikaner i alla åldrar men även lokalbefolkning som använder sjövägen som lokalt färdmedel.

Där ingen trodde någon kunde bo!

Trondheim – pilgrimsmål och hippt matmecka

Ett annat fint stopp var i Trondheim med en 1000-årig historia – från vikingatid till teknikhuvudstad i nutid.

Där stod sjöfararen Leif Eriksson staty, den förste europé som landsteg i Nordamerika runt år 1000.

Vi fortsatte mot andra sidan Nidelven med sina stora lagerhus mot den mäktiga Nidarosdomen, Norges största kyrka. Den byggdes över Olav den heliges grav, och har varit ett av Nordens viktigaste pilgrimsmål i flera århundraden.

Katedralens huvudorgel har närmare 10 000 pipor, en av de största i Norden!

En gofika´ hann jag med på Trondheims populära fik och bageri Onkel Svanhild. Dyra men ack så goda bullar som serverades av urtrevlig personal!

En titt in i stadens bästa hotell, det flotta The Britannia, ett klassiskt 5-stärnigt hotell i smakfull stil som också huserar en av Trondheims Michelinkrogar.

På Torget står Trondheims grundare vikingakonungen Olav Tryggvason och blickar ut mot fjällandskapet.

Här lämnar vi den lilla byn Ørnes som ligger vid Helgelandskusten på väg norrut mot polcirkeln!

De pinfärska, nykokta blåmusslor vi bjöds på utomsdäck har aldrig smakat så gott som här !

Tidig solnedgång och i väntan på att korsa polcirkeln…

 Den magiska siffran 66° 33’ markerar Polcirkeln, linjen som anger var midnattssolen når, är markerad på en jordglob på den lilla ön Vikingen i Rødøy kommun mellan Nesna och Örnäs.

Rederiet bjussade för de som ville (!) på  en ceremoni när man korsat den magiska linjen. En iskall upplevelse visade det sig, där självaste Neptunus öser isbitar innanför tröjan!

Efter tre nätter och 12 hamnar klev jag av i Bodö, strax söder om Lofoten. Helnöjd med smakprovet på av hurtigruten ombord Havila Polaris men knappt mätt på de vackra vyerna. Hit kommer jag igen!

Rederiet erbjuder ett 60-tal utflykter vid hamnstoppen på hela rutten ända upp till det vilda Lofoten, Nordkap och i det arktiska landskapet. Bokar man hela rutten Bergen – Kirkenes t/r på 12 dagar,(cirka 25  000 kronor i delad utsideshytt med helpension) ger Havila Kystruten dessutom norrskensgaranti – alternativt en helt ny resa!

Glittriga atrium, musikshower och buffetrestauranger hittar man inte på något av Havilas fartyg. Det kan man istället få sig till lyst ombord på MSC Euribia som kryssar längs norska kusten och fjordar sommarsäsongen 2024. Msc.se