Lokaltidningen,  Reseinspiration

Sköna vibbar för livsnjutaren på Madeira

Det var härligt att få återbesöka Madeira vid min senaste resa i maj. Ön är ju så lätt att tycka om med sin vidunderliga natur, sköna klimat och mycket att se och uppleva! Det märktes också av en del positiv utveckling: den gastronomiska nivån på Madeira har höjts, nya spännande hotell och även fler kulturella begivenheter. I min senaste artikel kan du läsa mer !

Årstiden var till fördel denna gång, öns något ombytliga väder bjöd på både ljuvlig temperaturer runt 24+ och bara enstaka regnstänk. Det kändes också som att turismen återhämtat sig bra efter pandemin. Den långa strandpromenad var också den uppfräschad efter den stora översvämning som drabbade Funchal 2010 och som förstörde stora delar. Under pandemin har många digitala nomader och distansarbetare hittat en favorit i Madeira – jag kan absolut förstå varför allt fler lockas hit!

Funchal

Funchals historiska stadsdel är fylld med vackra hus och koloniala byggnader där många barer och restauranger fyller gränderna.
Längs flera gator i Funchal står jakarandaträden som just denna tidpunkt vari full blom!
Saluhallen i Funchal är en liten pärla, dels för at tden är genuint levande där man hittar mycket av det som odlas och gror på ön.  Det sägs att allt som stoppas i Madeiras vulkaniska jordmån växer och frodas här!
Fans av öns (o)krönte kung och stolthet Christiano Ronaldo har fått ett eget museum och bor förstås på hotellet CR7 med hans signumn vid Funchals marina!
Den internationellt kända inredningsdesigner Nini Andrade Silva är från Madeira och har ett intressant Design Center i Funchals hamnområde. Här visas några av hennes formgivna möbler upp som denna fåtölj som ska vara inspirerad av en vidd C Ronaldos former…
Hos en av öns äldsta producenter av madeiravin, Blandy´s Wine Lodge kan man provsmaka och lära sig mer om drycken i deras trevliga center mitt i Funchal.
En tur med kabinbanan till bergsbyn Monte strax ovanför Funchal är också en fin utflykt. Här kan man besöka den vackra privata parken Monte Palace Tropical Garden med mängder av växtligheter och ett imponerande samlingsutställning av stenar och mineraler.
Azulejos, de portugisiska vackra kakelplattorna var dekorerade runt parkbänkarna även här!

En tur runt ön – ett måste!

En jeeptur off road med True Spirit genom Madeiras spektakulära höjder och biosfärer. Vi körde från Riberia Brava upp till Sao Vicente på den norra kusten genom Serra do Aguas.
Ett lunchstopp med vinprovning på den familjeägda vingården Quinta do Barbusano med sitt enastående vackert läge med utsikt över Serra do Aguas.
På vingården producerade man trevliga bordsviner av både rött, vitt och rosé, där några även blivit prisbelönta och uppmärksammade i den internationella vinvärlden.
Bättre vy än så här blir det inte till en vinprovning!

Ett paradis för fisk- och skaldjursälskare

Självklart äter man hur gott som helst av fisk och skaldjur här. Här delade jag och min gamla bekant Marilou som bor på ön lite olika musslor.
Läcker fisktaco på Maktub..
Liksom den den lokala specialiteten “filete de espada com banana”, panerad dolkfisk med banan och passionsfruktsås som på Quinta do Furao
Restaurang Forte inhyst i det gula fortet São Tiago, imponerade med denna ljuvliga anrättning av pilgrimsmusslor med svart risotto.

Vandra längs levador

Madeiras spektakulära vandringsleder längs de gamla bevattningslederna, levadas har länge lockat vandrande turister. Vi påbörjade en knapp 10 km lång leden vid Vereda Larano mot Boca do Risco med vår lokala guide.
Leden gick längs klippväggarna med hisnande stup ner till havet, under vattenfall och frodig grönska av doftande eukalyptus och jätteormbunkar.
Utsikten var spektakulär som här mot Porto da Cruz och Santana!
Nöjd med dagens vandringstur på knappt 10 km i medelsvår grad.

…och spana delfiner och valar

 Madeiras djupa vatten ger perfekta förhållanden för både valar och delfiner, så här är god chans att få se dem. Strax utanför Funchal fick vi se flera flockar med lekfulla flasknosdelfiner på vår katamarantur med VIP Dolphins.
Jodå, vi serverades även bubbel och kanapéer av yachtens besättning för att skåla till vår lyckade delfinspaning!

Surfmecka, svarta lavstränder och havsbassängerna i Porto Moniz

Vid Pau do Mar på sydkusten fanns sköna häng för surfare med flera barer och restauranger, lite yngre publik och sköna vibbar! Vi hann även se solnedgången och äta en god fiskmiddag på surfpljeset Maktub.
Seixals svarta lavastränder på nordkusten räknas bland Europas tio bästa!
En heldagstur runt ön är verkligen att rekommendera, annat vore synd! Porto Moniz  blir ett perfekt lunchstopp med ett dopp i de härliga havsbassängerna mellan lavaklipporna.

Hotell

Bodde ett par nätter på det supermoderna designade Saccharum Resort & SPA i den lugna fina byn Calhetas med läckert SPA och finfin takterrass och infinitypool…
…där man entrade rummet via badrummet (!)
Jag hann med även en skön yogasession på terrassen med sydkustens branta klippor som fond. Njöt även av en skön SPA-behandling efteråt.
Mitt i Lido-området strax utanför Funchal bodde jag ett par nätter på det småskaliga Quinta Da Casa Branca.
Ett underbart f d bananplantage med egen botanisk trädgård, två restauranger och härlig frukostterrass
Quinta Da Casa Branca har 44 rum, de flesta i den moderna längan med stilren inredning och egen uteplats
… och lite trevligt välkomnande på rummet
I den gamla huvudbyggnaden fanns ett fåtal av gästrummen, flera salonger, bibliotek och middagsrestarungen.
Quinta Da Casa Branca ägdes av en skotska vinproducentfamiljen Leacock i början av förra århundradet men gjordes om till detta flotta boende för tjugo år sedan. Känslan var nästan som att bo privat hemma hos en välbärgad familj.
Jag hann även njuta av det vackra poolområdet, inramat av härlig grönska och blommande växter!
Savoy Palaces silhuett har gett Funchals Lido-område en ny skyline med sina 352 rum, dussintal restauranger och en häftig takterrass som jag hann testa förstås!
Annars är en klassiker som Reid´s Palace ett säkert kort för en drink eller afternoon tea på sin terrass. Detta hotell andas historia och svunna tider i sin kolonialstil. Här bodde jag ett par nätter senast jag besökte Madeira.

Denna resa var på inbjudan av Portugals Turistbyrå och Visit Maderia. Muito obrigado!