Lokaltidningen,  Reseinspiration

Så vill vi resa 2023!

Vad händer på resehimlen 2023? Vi fortsätter att ta igen resandet sedan pandemin, trots tuffare ekonomiska tider. Nu är vi sugna på att besöka storstäder igen, hitta annorlunda aktiviteter i vårt närområde och öka vårt välmående och träning på resan. Kanske i Edinburgh, Fuerteventura – eller Kolmården? I veckan artikel i Lokaltidningen skriver jag om några resetrender för 2023!

Här är några av resetrenderna för 2023:

Kulturfyllda storstäder

Nationalparker och landsbygd har varit populära besöksmål de senaste två åren. Storstäder där olika kulturevenemang återigen genomförs lockar resenärer mer. Dags att besöka scenkonstfestivalen Fringe i Edinburgh, planera en resa till World Pride i Sydney eller beundra blommande körsbärsträd i Tokyo?

Kanske lockar Edinburgh i år?
foto: Roan Lavery för Unsplash

Välmående och träning

Närmare hälften av svenskarna är sugna på wellnessresor under 2023, fler än någonsin tidigare, med fokus på både psykisk och fysisk hälsa. Naturnära aktiviteter som skogsbad och fruktskörd lockar mer än golfsemester. Sömnsvårigheter? På Scandic Park i Stockholm kommer gäster att mötas av receptionspersonal i pyjamas under 21–22 januari 2023. Under helgen erbjuds det sömnkonserter och de bästa sovtipsen från experter i området.

Sömnkonsert, någon? Scandic Park i Stockholm ordnar en helg helg 21–22 januari för alla sömnlösa. Foto: Scandic Hotels

Intresset för träningsresor har satt kanarieön Fuerteventura på kartan vars natur, långa stränder och behagliga temperatur lockar aktiva resenärer. För att möta den ökade efterfrågan lanserar Apollo tio veckovisa direktflyg från Norden till Fuerteventura. Mer än hälften av deras gäster kommer för träningskoncepten på något av deras Playitas Resorts.

Kanarieön Fuerteventura har utvecklats till ett eldorado för alla träningsfantaster menar Apollo. Foto: Apollo

Äventyr runt knuten

Av ekonomiska, miljömässiga och praktiska skäl lär efterfrågan på resor och äventyr närmare hemmet att kvarstå. Om den turbulensen fortsätter kommer semester i Sverige att fortsatt vara populärt och resenärerna kommer att söka nya upplevelser närmare hemmet, tror Visit Sweden. Kanske testa ett Safari-Camp på Kolmården?  Ett mikroäventyr på två dagar och en natt där man som gäst sover i en tältby, granne med de vilda djuren i djurparken där man även får möta björn eller lejon för att lära sig mer om dessa djur.

Eller ett äventyr på ett Safari-Camp på Kolmården?  foto: Kolmården

Drömmen är – en grekisk ö!

Är drömmen en resa till en grekisk ö finns ett par nyheter hos researrangörerna. Ving lanserar i sommar direktcharter till en nygammal favorit, Samos. Här får den som längtar efter grekisk småskalighet och natursköna omgivningar sitt lystmäte. På Samos finns det gott om shopping, marknader, restauranger och traditionella tavernor, som tack vare närheten till den turkiska kusten har matinfluenser från både Grekland och Turkiet på menyn.

Är drömmen en ny grekisk ö? Samos är nytillskottet hos Ving kommande säsong. Foto: Bruno vander Kraan for Unsplash

TUI lanserar direktflyg till den grekiska ön Karpathos, som ligger mellan Kreta och Rhodos. Här hittar man gömda stränder med turkost vatten och man kan köra längs serpentinvägar till fridfulla bergsbyar och besöka tavernor med rätter efter mormors recept. För den som vill ha en aktiv semester har Karpathos fina vandringsleder genom pinjeskogar och terrassodlingar samt snorkling.

Själv drömmer jag om att resa tillbaka till Sri Lanka, gå i Beatles fotspår i Liverpool, kryssa i Lofoten och kanske att få besöka franska slott i Loiredalen under 2023!

Gott Nytt reseår 2023!