Hotell,  Lokaltidningen,  Reseinspiration

Roadtrip genom franska Loiredalen

Loiredalen i Frankrike är fylld med romantiska törnrosaslott, prisbelönta vingårdar, grönskande flodbäddar och massor av platser där dramatiskt fransk-brittisk historia utspelat sig. Vi valde att flyga till Nantes som ligger vid Loires utlopp i Atlanten. Med en hyrbil utforskade vi den västra delen av Loiredalen mestadels på småvägar och på korta avstånd hann vi uppleva mycket under några dagar!

I min senaste artikel som du kan läsa här ger jag några tips på vad mer man kan se och göra!

Château Haute Roche, Oudon

Incheckad på Château Haute Roche för tre nätter – här kom vi att trivas i de fridfulla och tysta omgivningarna, väl omhändertagna av våra värdar.

Vi övernattade i ljuvlig slottsmiljö hos det svensk-danska slottsherrskapet Lars och Nirin i den lilla byn Oudon strax utanför Nantes. Deras lilla pärla till B&B med sitt fridfulla läge var ett perfekt utgångsläge för att turista i västra Loiredalen! Det lilla slottet med anor från mitten av 1800-talet ägdes senast av en fransk diplomat och fick sig en totalrenovering och modernisering när de köpte byggnaden.

Från slottets terrass med bedårande utsikt över slottets domäner och grönskande floddal där fritt strövande hjortar och fasaner kunde skymtas.
Lars tog oss med på en inspektionsrunda av trädgårdarna, fruktodlingarna på den enorma domänen på 24 hektar! Här fanns förr vinodlingar som tidigare ägare haft.

Efter en natts törnrosasömn på slottet vaknade vi till ljudet av göken och doften av nybakat bröd för en petit dejeuner på terrassen, med hemgjorda sylter på frukter från slottets egna odlingar och lokala ostar.

Tre gästrum som alla är individuellt inredda erbjuds. Vi bodde i Tower Room med utsikt över nejderna och terrssen med sköna sängar…
Som gäst har man tillgång till husets salong bland skandinaviska designmöbler, samlingar av konstföremål och böcker.
och ett snyggt kalkat badrum med runt duschutrymme!
Middagens “table d’hôtes” bestod av en fyrarätters-meny, gjord på närproducerade råvaror och serverades på danskt porslin och linneservetter. Prisca 65 Euro per person exklusive viner.
Vi njöt en deliciös middag med pilgrimsmusselcarpaccio, fisk med beurre blanc, ostar och chokladmousse och med vin från regionen. Proppmätta blev vi!
Vårt värdpar Nirin och Lars som bott i Frankrike i 25 år har drivit Château Haute Roche sedan 2017. Hos dem kan man bo som gäst (och där även busiga frenchien Romeo och flera andra husdjuren bor!)
I Angers stannade vi till för den berömda Apokalypsgobelängensom hänger i slottsbyggnaden innanför den mäktiga fästningen med sina17 massiva torn och en innegård på 250000 kvadratmeter.
Apokalypsgobelängen är från slutet av 1300-talet har genom århundraden överlevt såväl slitage, kungliga fejder och den franska revolutionen. Den mäter hela 100 meter i längd och 4 meter hög och återberättar Bibelns Uppenbarelsebok!
Saint-Mathurin-sur-Loire med sina gator kantade med klätterrosor och vackra vyer över flodens broar.
Saumur hittade vi ett annat sagoslott med en spännande historia som förvandlades från en försvarsfästning till ett palats under Napoleonkriget. Idag hyser det museisamlingar från hästkultur till gamla leksaker.

Saumur mycket att erbjuda besökare av staden med både musik- och matfestivaler. Det finns även gott om marknader där du kan köpa lokalproducerade viner, frukter, grönsaker och svampar. 

Som vinregion är Loire mest känd för sitt rosévin, men producerar även fruktiga och eleganta vita viner.
Vi stannade till på Langlois och provsmakade oss fram bland deras utbud till våra inköp!
Många mysiga brocantes, loppis- och antikvitetsbutiker hittar man på många ställen i området!
Chinon med sitt medeltida slott där exempelvis den ståtliga slottsruinen där kung Richard Lejonhjärta har bott!

Charmiga gränder i Chinons gamla stadsdel…

På ett av torgen står nationalhelgonet Jeanne D’Arcs staty på sin springare under attack med svärdet och fanan i högsta hugg efter sitt ödesbestämda besök hos kungen i Chinon.
Regionen har många goda ostar, som getosten crottin de chavignol. foto: Unsplash/Fenne Buitenrust Hettema

Sakta flyter Loirefloden, som också är Europas längsta flod!

Det spanska flygbolaget Volotea flyger direkt Köpenhamn till Nantes två gånger i veckan.

Au revoir et bientôt!