Hotell,  Lokaltidningen,  Reseinspiration

Resor som gör gott för både kropp och själ

Min senaste artikel handlar om något som ligger mig varmt om hjärtat. Hälsoresor i allmänhet och Ayurvedakurer i synnerhet. Du kan läsa den här. Något jag varmt kan rekommendera att göra för den som vill investera i sin hälsa och välmående, antingen i förebyggande syfte, ta hand om någon åkomma eller bara återfå balansen. Efter en avslutad kur kommer man hem smidigare och lättare till kropp och sinne kan jag intyga!

Här är en tidigare artikel jag skrivit för ett resemagasin om hälsoresor till Indien

Ayurvedakur i Indien och Sri Lanka

Kändisar från Oprah till Drottning Camilla genomgår renings-och föryngringskurer på ayurvediska kliniker i Indien och även här i Sverige är det ett ökat intresse.

Jag har själv arrangerat många ayurvedaresor till Indien och Sri Lanka åt många kunder när jag jobbade hos några olika researrangörer (fick självaste Amelia Adamo att testa på och skriva om en av våra resor.) Jag älskar själv både att genomgå den striktare, renande Ayurvedakuren eller bara att bli masserad och ompysslad genom olika kroppsbehandlingar och massager på ett kur-SPA. Jag har även flera utbildningar inom Ayurveda* och praktiserar fortsatt principerna i mitt liv.

Här är en intervju med mig i “Yoga för alla” som gjordes för några år sedan.

Den ayurvediska reningskuren Pancha Karma går på djupet och är både stressreducerande och balanserar både kropp och själ. Den består av dagliga kroppsbehandlingar och massager, intag av örtmediciner och anpassad kost enligt läkarens ordinationer, oftast vegetarisk kost. Den avslutas med någon form av utrensning för att föra bort slaggprodukterna som ansamlats i kroppen, genom lavemang eller dekokter.

Shirodhara är en av behandlingarna som kan ingår i en ayurvedakur, där varm örtolja ringlas över pannan och har en lungande effekt på sinnet och bra för sömnen . Helt ljuvligt att få!

Kerala – ett Ayurvediskt mekka

En specialgjord drink serveras efter dagens behandling då man ska vänta ett par timmar innan man duschar av sig oljorna på kroppen som rikligt masserats in!

Delstaten Kerala i södra Indien anses vara den region där Ayurvedas traditioner bevarats bäst och använts både som folkmedicin och praktiseras på kliniker och sjukhus. Jag har besökt och testat ett 20-tal ayruvedahotell där, en del bättre än andra. Det viktiga om man vill få effekt av en kur kräver minst 12-14 dagar, helst 21 dagar och att man följer läkarens ordinationer.

Många hotell erbjuder ayurvedacenters där inte alla seriösa, tyvärr. Man bör hålla sig de ayurvedahotell som har en s.k. Green leaf- certifiering, som håller måttet vad gäller hygien, autencitet m.m av de lokala myndigheterna.

Nikkis Nest är belägen i byn Chowara ett par mil söder om Trivandrum och jag besökt ett flertal gånger. De har haft nöjda västerländska gäster som kommit i flera decennier för ayurvedakurer och är ett mysigt och familjärt hotell med en grön profil, ligger på en sluttning med en vacker utsikt över Indiska Oceanen. Man bor i enkelt inredda rum eller bungalows och trots det fuktiga varma klimatet är det bästa att avstå från kall luftkonditionering när man gör en kur.

Yoga, andningsövningar och meditation erbjuds oftast som en del av kuren som här på Nikkis nest.

Deras ayurvedacenter har ett kompetent team av terapeuter och en ayurveda läkare som lägger upp en individuellt program efter en inledande konsultation. Alla kurgäster gör en daglig check med läkaren att man mår bra och kurupplägget följs. En ayurvedakur inkl. logi, helpension och kurupplägg på ca 12-14 dagar kostar ca 15-20 000 kr beroende på säsong.

Maten är omsorgsfullt tillagad av fräscha råvaror; och bland den godaste ayurvedamaten jag ätit!

Fruktstund på rummet…

Efteråt känner man sig förnyad och vital, något jag själv kan intyga som gjort kuren många gånger.

Fresh coconut är den fräschaste naturliga drycken som finns som man oftast serveras på ayruvedahotellen

Även på Sri Lanka erbjuds autentiska ayurvedakurer på exempelvis välrenommerade Siddhalepa Ayurveda Health Resort och Barberyn Ayruveda Resorts. Kan boks genom exempelvis hos Spadreams.se

*Den ayurvediska läran bygger  på den vediska (indiska) traditionen med flertusenåriga anor.Utgångspunkten är att människan och allt i universum består av de fem olika elementen, eter, luft, vatten,eld och jord och från dessa stammar de tre energierna, doshorna Vata, Pitta, och Kapha som har olika funktioner i kroppen såväl som i omgivningen. Principerna  följer naturlagarna och naturens rytm; att vi ska leva efter jordens, årstidens och dygnets rytm och vara lyhörda på vår egen kropp. Alla människor har en individuell konstitution och det är därför viktigt att lära känna sig själv för att kunna leva ett liv med optimal hälsa.