Hotell,  Lokaltidningen,  Reseinspiration

Nordjylland – konst, design och hygge!

När juli månad inleddes gjorde också det svalare, omväxlande varannan-dags vädret entré så som kommit att prägla denna sommar 2023. Man får gilla läget och gör det bästa av semesterplanerna som för min del gick till norra Jylland. På med varma tröjor, regnjackor medan badkläderna fick förbli nedpackade. I min första artikel för höstsäsongen för Lokaltidningarna skriver jag om vad man kan se och uppleva i Ålborg, Lökken och Skagen under några dagar i både ur och skur (och lite solsken)!

Ålborg

 Längs den nybyggda hamnpromenaden ståtar flera moderna arkitektoniska byggnader som Musikens Hus
och Utzon Centret som visade konst, design roliga utställningar som denna med rymdarkitekur (!) och förstås stjärnarkitekten Jörn Utzons verk och arbeten från hans livslånga karriär.
Ålborg visade sig också vara Skandinaviens främsta plats för streetart med en imponerande konstnärlig kvalitet och närmare ett hundratal målningar utspridda över staden.

Man kan ladda ner en digital guide över de konstverken och själv gå på en upptäcksfärd genom stadens kvarter med smartphoneappen Storyhunt!
Även här fanns en charmig gamle by med pittoreska kullerstens gränder fyllda med färgglada hus, stockrosor, keramikateljer, som här på Hjelmerstald.
Så klart att man ska äta Moules frites på limfjordsmusslor när man är i Ålborg. Limfjorden flyter tvärs genom Ålborg!
När vi kom ut till kusten sken solen men i styv kulingvar Lökken tömt på alla sommarsgäster som dragit någon annanstans!

Endast kitesurfarna vågade sig ut i de mäktiga vindarna och vågorna!
En övernattning på mysiga b&b Lökken House blev det i alla fall!

Skagen

Med koll i väderappar kunde vi tajma en lucka av solsken och en lätt havsbris för en promenad längs strandremsan ut till den berömda Grenen som sig bör. Man slås av det intensiva ljuset, men också av luften och doften Skagen som sägs bero på de två haven som omgärdar orten.
Det moderna Skagenmuseet gjorde inte oss besvikna med sina fina samlingar av Kröyer, Ancher med flera andra konstnärer.
 I den intilliggande trädgården finns ett charmigt kafé inhyst i det hus som en gång var paret Anchers hem.
I Skagens livliga, turisttäta stadskärna vimlade det av restauranger, flotta designbutiker som den danska designerns Benedikte Utzons flaggskeppbutik med ljuvliga cashmerekläder som skapade habegär!
..liksom välfyllda vintagebutiken Bellevue Vintage i det gamla stationshuset..

Bröndums Hotel, Skagen

På det klassiska hotellet Brøndums avnjöt vi både en lunch och övernattning. Fyllt av atmosfär – salonger med sammetsfåtöljer, gröna växter och knarriga trägolv.

Mitt i byn Skagen ligger det klassiska Bröndums Hotel och granne med Skagens museum.

Klassisk sekelskiftesinredning, sköna badrockar och tofflor väntade på rummet !

Nattlektyr i form av flera band med paret Anchers brevkorrespondens fanns vid nattduksbordet.

Här var det old style på reception och rumsnycklar !

Hotellet var på sin tid Skagenmålarnas samlingsplats. Numera pryds väggarna av deras tavlor i matsalar och salonger. 

Där avnjöt vi Madame Brönums berömda fisksoppa som serverades i klassiskt danskt porslin på stärkta linnedukar.

…och en god liten frukostbuffet stod framdukad på morgonen.

Skagen är känt för sina vandrande sanddyner och strax söder om centrum finns den ödelagda St. Laurentiikyrkan från 1200-talet, där numera bara kyrktornet tittar upp ur sanden.

Området i Bangsbo strax utanför Fredikshamn är värt ett besök!

Har man en dag över i Fredrikshamn eller ett par timmar att slå ihjäl innan färjan hem kan man med fördel ta en tur till området Bangsbo. Här hittar man en storslagen kombination av fantastisk natur med bokskog och en alldeles bedårande botanisk trädgårdspark, kulturupplevelser som den historiska fästningen med kanoner och det lokala sjöfartsmuseet och andra familjeaktiviteter. Köp sen en glass vid glasskiosken vid Møllehuset och kör upp genom bokskogen till den unika utsiktsplattformen vid Pikkerbakken, där även tre kungligheter med namn Fredrik har ristat in sina signaturer i Kungsstenen, med en fin utsikt över hela landskapet. Bara det värt en avstickare!

Stena Line

Stena Lines färjelinjer är ett perfekt transportmedel för alla bilburna resenärer, oavsett personbil, husbil eller husvagn. På färjan mellan Göteborg – Fredrikshamn finns exempelvis fiskdamm och gaminghörna för barnen, butiker och en välsmakande lunchbuffe. stenaline.se

Tack till Stena Line!

Läs mer: visitdenmark.se