Inre resor

När får vi höra Tegnell rekommendera AUM, gurkmeja och yoga?


Jag blir så förvånad när man från olika håll kritiserar påståenden att man själv kan stärka sitt immunförsvar för undvika bli smittad av t ex Coronaviruset. Som om det vore ett lotteri vem som blir smittad. (OK, detta virus verkar uppträda något oberäkneligt, men generellt kan man säga det).

Alternativa metoder med Ayurveda

Självklart har man ett egenansvar för sin hälsa anser jag, att skapa bra vanor med mat och motion, till det mentala om sina egna tankar och känslor. Rädsla och oro skapar stress som påverkar immunförsvaret negativt, det vet man. FHMs strategi att vi ska hålla fysiskt avstånd, att tvätta och sprita händerna osv är ju bara en liten del vad vi själva kan göra. Att boosta oss med ett ökat intag av C- och D-vitamin, motion och bra sömn nämns knappt, för detta “finns inga vetenskapliga belägg” menar virologer och medicinska experter. Så är det med det. Men andra länder och kulturer är av annan åsikt där.

Ayurveda, som jag är adept av sedan decennier, har en tydlig förklaringsmodell på hur sjukdom uppstår. Men också det fina med hur vi kan stärka vår hälsa för att minska risken att drabbas. I Indien, där Ayurveda är en av flera traditionella folkmediciner, uppmanar AYUSH Ministry, myndigheten för folkmediciniska system (jodå, de har en statlig myndighet för detta) att alla medborgare bör stärka sin immunitet så gott man kan nu i Coronatider. Inte för att Ayurveda ska användas som klinisk behandling av redan insjuknade, men för att stödja kroppens egna läkeförmåga, boosta immunsystemet och stärka luftvägarna allt i ett förebyggande syfte.

Eftersom Ayurveda har ett holistiskt synsätt på hälsa, är råden både av psykologisk, andlig och fysisk art. Som t e x stärkande pranayamaövningar (andningstekniker), att äta på rätt tidpunkt, motion anpassad för ens dosha/konstitution, mässande av mantran och vissa tillskott av örter som Guduchi, Gurkmeja, Manjistha, Amalaki och Ashwagandha. Även intag av mjölk, ghee och Chyavanprash rekommenderas. Kolla efter produkterna på t e Veda-lilas webbutik här

Eller med yoga och mantrasång!

Vissa delstatsregeringar i Indien har ordinerat ayurvediska örter och andra immunstärkande åtgärder, som yoga och meditation till både landets poliskårer och järnvägsanställda!

En känd ayurvedaklinik i södra Indien som hade Prins Charles och hertiginnan Camilla som gäster i höstas, gick dock ut lite väl kaxigt i brittisk media. De påstod att prinsen tillfrisknat från sin Coronainfektion han drabbades av i mars, tack vare Ayurvedamediciner. De fick dock dra tillbaka påståendet när hovet dementerade detta, att det inte berodde på några ayurvedaörter, utan av god vård genom deras eget hederliga National Health System. Däremot framkom att det var Camilla som genomgått ayurvedakuren, och hon undslapp ju Coronaviruset, medan Prins Charles som enbart besökte henne på kliniken, var den som faktiskt insjuknade. (Apropå att stärka immunförsvaret…)

En av de främsta auktoriteterna inom Ayurveda i USA, Dr Vasant Lad, menar att det viktigaste vi kan göra i influensatider är att stärka vår matsmältningsförmåga, agni. Den hjälper till att stärka immuniteten och våra luftvägar (Kapha), genom att dricka varma téer med värmande örter som t e x tulsi, kanel, kardemumma, ingefära. Det är också bra att undvika allt som är kallt; kalla drycker, yoghurt, ost eller glass som tynger ner agnin. Han rekommenderar också meditation och andningsövningar, pranayama som stärker både livskraften, renar lymfsystemet och ger en energiboost.

Lika viktigt är den mentala biten menar han också, framförallt för att hålla modet och humöret uppe; mantran som Om, Hari Om och So Hum skapar en inre lätthet och medvetenhet. Yogaövningar som Solhälsningen eller andra asanas som stärker lungor och luftvägar som Båten, Kamelen, Kon, Kobran.


Även i Bangladesh har Dhakas myndigheter fått in yoga på arbetsschemat hos huvudstadens poliskår för att stärka såväl immunitet som moral . Vi vet ju att yogaklasser i svenska fängelser har positiva effekter på internerna, så kanske även våra poliser skulle må bra av det!

Tänk den dag vi kan se vår egen svenska Folkhälsomyndighet inte bara rekommendera handtvätt och distansering vid en (nästa) epidemi, utan även ge råd om vilka örter eller yogaövningar vi kan ta till för att ta hand om oss själva! Ännu en alternativ väg och strategi vi också skulle kunna välja som jag tror skulle vara mer framgångsrik.

It´s all about the mind…

OK, om det verkar självklart att meditation och gurkmeja motar virusattacker så kan man ta detta ytterligare ett steg. Med de metafysiska glasögon på, så finns det andra spännande metoder och tankegångar att ta till. Allt börjar ju i vårt sinne, eller hur? Att vi drar på oss förkylningar, bihåleinflammationer och influenser är bara ett uttryck i det yttre för känslomässig förvirring och negativa tankar i vårt undermedvetna. Lyssna här nedan på Raymond Charles Barkers om orsak OCH affirmation för att bota!