Lokaltidningen,  Reseinspiration,  Resor på riktigt!

Liverpool – där musikhistoria skapas!

Det var inte något av stadens fotbollslag som fick mig att göra en snabbvisit till Liverpool utan som Englands hetaste musikstad, Beatleshistoria i synnerhet men nu också en markör i svensk Eurovisionhistoria med Loreens vinst! Men faktum är att staden har ett av Storbritanniens mest spännande och livliga kulturutbud på scener, konstgallerier och museer. I min senaste artikel där du kan läsa mer om denna sympatiska stad här och här i bloggen!

Liverpool

The Fab Four Beatles finns förevigade vid Liverpool Waterfront och är en del av stadens själ.
Stan har som bäst laddat upp för Eurovisonfinal under de senaste veckorna med massor av happenings utan att glömma vilka de ukrainska färgerna och sångfåglarna som fanns utplacerade på flera ställen

Ferry cross the Mersey sjöng Gerry & The Pacemakers en gång i tiden och färjan the Dazzle trafikerar fortfarande Mersey-floden.
De allra hetaste området är Baltic Triangle – ett gammalt industriområde som nu sjuder av digital kreativitet, livliga musikscener, konstprojekt, coola butiker och restauranger. Mycket street art som denna av den kända lokala konstnären Paul Curtis, en av hans berömda Liver Birds! En viss nykrönt drottning hade visst intagit samma pose vid denna målning, så jag var ju tvungen att göra detsamma!

Många av Liverpools turistattraktioner, restauranger och butiker är samlade runt de upprustade k-märkta hamnmagasinen vid Royal Albert Docks.
Guiden och Beatlesexperten Charly @livertoursliverpool.com tog med mig på en guidad promenadtur genom de fina georgianska kvarteren där jag fick en inblick i stadens historia och ännu fler underbara Beatlesanekdoter! Hon är dessutom den enda auktoriserade guiden som har en Master Degree i pophistoria och Beatles!

Längs Liverpool Waterfront står några av de 125 stora konstfigurer “superlambananas” som är utplacerade av staden. De ska symbolisera Liverpools världshandel då man exporterade lamm och importerade bananer.

Bland Albert Docks k-märkta byggnader rymmer hur många museer, restauranger och barer som helst. Som Tate Museum för modern konst,

Beatles gav oss sin musik…

…Yesterday vad den var fin, sjöng svenska Forbes i Mello på 1970-talet. Rejält med musiknostalgi fick jag på på Beatlesmuseet The Beatles Story så man nästan blev tårögd! Här visades bandets historia upp i kronologisk ordning med foton, filmlipp, detaljerade berättelser om John, Paul, Ringo och Paul och andra viktiga personer i bandets karriär; återberättat av John syster Cynthia i hörlurarna. Ett måste att besöka för alla oss Beatlesfans!

theBeatlesStory tas man med en på en nostalgisk resa genom bandets historia massor av memoribilia, intressanta fakta och roliga anekdoter.
Ett besök på världens mest berömda klubb för livemusik The CavernClub, är förstås ett måste även det för alla Beatles älskare, (ok, maten kan man skippa).

Stämningen på The Cavern var hög, golvet klistrigt av öl på den berömda källarklubben när coverbandet spelade.
Partygatan Mathew Street kryllade av folk och utländska turister i alla åldrar, här är det statyn av Cilla Black som också kom från Liverpool.
..liksom av otaliga möhippegäng – Liverpool är en populär partystad bland britterna!

Check på den!

Brittisk pophistoria – från Sandie Shaw, The Sweet till Spice Girls

Mer musiknostalgi bjöds det på #BritshMusicExperience där brittisk pop- och rockhistoria visades upp med en Avatar-Boy George på scen, filmklipp, montrar fyllda med scenkläder, skivomslag och andra prylar.

Glamrockarna The Sweets glittriga kostymer och platåstövlar….
Dessutom min husgud David Bowies mindre sexiga utstyrslar – men ändå…
…till Spice Girls klänningar och pojkbandet Boyzones dojor..

Titanic Hotel Liverpool

Jag bodde bra på Titanic Hotel Liverpool vid Stanley Docks, tio minuter från city, ett stort hotell i ett restaurerat hamnmagasin med synligt tegel, välvda tak och andra originaldetaljer i industriell stil.

Här fanns rejält rymliga rum, flera barer och restauranger som Stanleys Bar and Grill och Rum Bar med utsikt över kajen och ett Spa och trevliga barer och lounger. Fotbollslaget Evertons nya arena byggs en bit därifrån. Stadens andra lag, Liverpool FC laddade också upp på hotellet inför deras match den helgen liksom vår Loreen inför Eurovisionfinalen – båda vinnare!

Titanickopplingen till Liverpool är att rederiet de tillhörde hade sin bas där, flera i besättningen inklusive kaptenen var från Liverpool som alla gick samma digra öde till mötes.
Rummen var gigantiska på 60 m2, 4 meter i takhöj!
Taxi var det enklaste sättet att ta sig från hotellet 10 minuter till Liverpools centrum. Väl där var det apostlahästarna som gällde!

Tack Liverpool för denna gång – I´ll be back! @loveGreatBritain

Tack också till #VisitBritain # VistiLiverpool

Mer info: visitliverpool.com VisitBritain.com