Lokaltidningen,  Reseinspiration

Kontinent i miniatyr – Gran Canaria

Efter att ha besökt flera olika Kanarieöar de senaste årens julhelger, måste jag tillstå att både klimatet och den korta flygtiden slår de resmål i Asien jag annars brukar resa till.

I veckans artikel i Lokaltidningen tipsar jag om lite andra sidor av Gran Canaria bortom semesterorterna Maspalomas och San Augustin pubar och pooler!

Gran Canaria känns riktigt exotiskt på sina ställen. I storstaden Las Palmas är vibbarna mer latinska, citypuls längs stranden, de äldre kvarteren med katedraler och tapasbarer har en kolonial atmosfär men även i bergsbyarna omgärdade av palmträd och fruktodlingar. Med sitt superba klimatet odlas både mango, avocado, kaffeplantor och här tillverkar även intressanta viner och gourmetkaffe. Som ett litet Sydamerika i miniatyr!

Storslagen natur, bedårande byar och ursprungsbefolkning

Den dramatiska naturen på öns mitt mäktiga vyer som runt den enorma överväxta vulkankratern Caldera de Tirajana, lockar också vandringsentusiaster. Jag gjorde en härlig heldagstur “The Red Canyon Tour” arrangerad av den lokala arrangören Climbo Rocks som bara leder små grupper och erbjuder även mer äventyrliga aktiviteter som klättring och vandring genom öns regnskog och längs vulkankratrar. Dessa kan bokas genom Ving, helst redan hemma i Sverige för att säkert få en plats. Jag och sju andra deltagare blev upplockade på våra respektive hotell av den duktiga lokala guiden Lukas som tog oss till platser jag knappt skulle hittat på egen hand. Kan verkligen rekommenderas!

 Utsikt från La Fortaleza där man kan se boningsgrottorna för urbefolkningen guanches.
En god lunch i den pittoreska bergsbyn Santa Lucía de Tirajana Village, där vi bjöds på lokalproducerad ost och grönsaker med smakprov på de sympatiska kanariska vinerna.
Närodlat i Santa Lucia
Ett mini-Arizona eller som klippstaden Petra fann vi längs med den smala ravinen i Barranco de Las Vacas röda klippor
En sömnig katt i den sömniga byn El Ingenio de Santa Lucia…
–där vackra små vitkalkade hus i kantade gränderna

Las Palmas – mer Latinamerika än Europa

Vid mitt första besök i storstaden Las Palmas (400 000 invånare) valde jag att bo i två olika stadsdelar, en runt Santa Catalinaparken och närhet till Las Canteras-stranden i norr samt i “gamla stan” Vegueta i söder. Om de inre delarna av ön har en del likheter med Nordamerikas landskap har Las Palmas mer latinamerikanska vibbar!

Runt den vackra Santa Ana -katedralen i Vegueta fanns många fina gränder, torg och gator med mysiga kafeer, barer och tapasrestauranger
Utsikt över Las Palmas från tornet i Santa Ana -katedralen
Cocktail-time around the clock
Den lilla Colon-kyrkan i Vegueta
 Kika in på Casa de Colon, huset där Christofer Columbus bodde inför sina resor över Atlanten. Det är idag ett museum som visar målningar och många andra föremål som upptäcktsresorna förde med sig.
Innanför den vackra fasaden ligger den lilla saluhallen i gamla stan Vegueta
Frukost på spanska för min del…
…eller så här för några senores..
De kanariska vinerna är spännande att utforska, mineraltoniga från lavamättade jormåner
På Gran Canaria och de de andra grannarna odlas det mesta i fruktväg – allt detta lär vara lokalt odlat utom kokosnötter!
Mitt i gamla stan bodde jag på det snygga boutiquehotellet Cordial La Peregina med 28 fint inredda rum
En härlig takterrass med plungepool och soldäck fanns också, som omvandlades till trevlig vinbar kvällstid
Längs shoppinggatorna i Triana vimlade det av vackra fasader på byggnaderna
längs shoppinggatorna
I den norra delen av av Las Palmas sträcker sig Las Canters stranden i 4 km och lockar badare…
..och extremt många surfare från hela världen på senare år!
Las Palmas mest kända hotell är det flotta Santa Catalina där många kändisar huserat genom åren.
Porlande fontäner i hotellets parkliknande trädgård

En av stans trevliga takterrasser där en sundowner intogs medan stadens alla kvällsljus tändes
Jag bodde på designhotellet The Lumm vid Santa Catalinaparken tre-fyra kvarter från stranden. Ett prisvärt hotell med schyssta rum, trevlig liten takterrass med pool och vinbar även här.

Solsäkert i söder

OK, solsäkrast och varmast är det på södra Gran Canaria där också de stora turistområden ligger som Maspalomas, Playa Ingles, Puerto Rico. Det skiljde ett par grader mot Las Palmas i norr. Charmigast är nog Puerto de Mogan längst bort i sydväst men också något isolerat kan jag tycka.

Solnedgångarna är magnifika i söder som längs strandpromenaden i Maspalomas
 Lopesan Villa del Conde i MEloneras, Maspalomas med härliga poolområden, SPA och överdådig frukostbuffet passar alla livsnjutare som jag själv.
Pampig lobby….
…och på hotellets egna utomhusplaza bjöds på olika underhållning som Flamencouppvisning och musik varje kväll.
Av öns brutala hotellkomplex syns icke i det charmiga fiskeläget Puerto de Mogan.  Här väller blommande bougainvillea längs de låga vitkalkade husen och över kanalerna.

Framför lyxyachterna i marinan ligger rader av mysiga restauranger där man kan äta färsk fisk. Prova gärna de sympatiska kanariska vinerna till!
Jag fick mersmak även av Gran Canaria och jag kommer säkert att återvända både hit och fortsätta utforska fler av Kanarieöarna!

Läs mer: hejkanarieoarna.se