Lokaltidningen,  Reseinspiration

Jag fann drömön i en musikvideo av Duran Duran!

Den här veckan har jag skrivit i Lokaltidningen om ett av mina absoluta favoritresmål, Sri Lanka. Juvelen i Indiska Oceanen, Ceylon och Serendip; kärt barn har många namn.

Självklart började jag drömma om att bestiga lejonklippan Sigiriya, stå framför de mäktiga Buddhastatyerna i Polonnaruwa, bada med elefanter och gå längs Weligamas palmkantade sandstränder.

Jag tror att första gången jag fick upp ögonen för Sri Lanka var genom de exotiska filmsekvenserna av ön i musikvideon “Save a prayer” med popbandet Duran Duran någon gång i början av 1980-talet. Självklart började jag drömma om att bestiga lejonklippan Sigiriya, stå framför de mäktiga Buddhastatyerna i Polonnaruwa, bada med elefanter och gå längs Weligamas palmkantade sandstränder. Precis som mitt favoritband.

Jag blev så småningom bönhörd. Det har blivit flera resor till Sri Lanka sedan mitt allra första gången vid millennieskiftet, närmare ett tiotal resor och flera gånger för Ayurvedabehandlingar som jag kan berätta mer om i en annan blogg. Och jag längtar efter att resa dit igen!

Trots att ön genom åren upplevt elände i form av inbördeskrig, tsunami, terrorattentat och nu senast ekonomisk kris möts resenärer oftast av värme och en vänlig nyfikenhet hos befolkningen. Här finns böljande teodlingar, flera nationalparker med vilda djur, buddhistiska tempelruiner, milslånga stränder, vackra kolonialhotell och hela åtta världsarv.

Ett av dem är en favorit hos mig, staden Galle som jag skrev om i denna artikel redan för flera år sedan, i synnerhet det muromgärdade Galle Forte som är en av de charmigaste platserna på ön! Man bör absolut resa runt på Sri Lanka tycker jag, det vore synd att bara åka dit för sol och bad. Här finns så mycket att uppleva inom korta avstånd. Ta hjälp av en proffsig researrangör som kan skräddarsy ett upplägg på en 7-10 dagar. En vistelse på de närliggande Maldiverna (90 minuters flygresa bort) blir en perfekt avrundning för den som vill och har budget för det!

Pilgrimer buddhister från hela världen kommer till Tandens Tempel för att se en skymt av asken som sägs innehålla Buddhans Sidhartas Gautamas tand.
I den forna huvudstaden Kandy ligger Tandens tempel helgat åt den relik som sägs vara Buddhas tand och där man kan följa munkarnas puja-ritualer.
Kandy ligger vackert vid sjön och omgiven av bergen på ca 800 meters höjd.
Tropiska blommor och frukter dignar på träden..
och några hamnar på frukosttallriken!
På Lunugunga Estate, som tidigare varit ett kanel- och gummiplantage, går det även att övernatta i något av de smakfullt inredda rummen eller villorna.
Geoffrey Bawa är landets mest namnkunniga arkitekt som skapade flera av öns mest ikoniska byggnadsverk
I Galle Fort har byggnaderna putsats upp genom åren, men fått behålla sin ursprungliga karaktär och kvarteren är fyllda av fina kyrkor och andra koloniala landmärken.  Många av husen har förvandlats till läckra kaféer, gallerier, fina design- och antikvitetsbutiker och charmiga boutiquehotell fyllda med inredning i mahogny. Foto: Fredrik Öhlander/Unsplash
I huvudstaden Colombo ligger det anrika kolonialhotellet Galle Face, en dröm för oss som älskar historiska hotell!
Jag kan inte annat än instämma i Mark Twains citat om hotell Galle Face efter att jag bodde där en natt för några år sedan!
En kall drink i the Verandha Bar svalkade gott!