Lokaltidningen,  Reseinspiration

Guld, gröna skogar och gudomliga SPA-behandlingar i Pommern

I veckans artikel i Lokaltidningen skriver jag om den polska trestadsregionen som består av de sammanlänkade städerna Gdansk, Sopot och Gdynia i västra Pommern.

Med god mat, spännande museer, ett brett utbud av SPA-behandlingar och sympatiskt låga priser är Gdansk med omnejd ett perfekt resmål för en långhelg! Den vackra naturen med fina lövskogar och milslånga sandstränder man hittar i Pommern överraskar också.

 I Gdansks vackra historiska kvarter står Hansahusen och de tidigare spannmålsmagasin i täta rader längs kajerna utmed Motlawafloden. Liksom vändbara broar som varje halvtimme angör kajerna!

Gdansk

Gdansk var en intressant, fullt med historia från Tempelriddare till holländare, tyskar till ryssar (och några till ) som satt sina avtryck. Här finns det unika Bärnstensmuseet, katedraler med återbördade konstverk från nazisterna till Solidaritetscentrets dramatiska bakgrund. Och maten sen! (För att inte tala om deras bakverk!)

Vid det långsträckta torget Dlugi Targ som kantas av många barer och restauranger tronar även den pampiga Mariakyrkan från 1300-talet i rött tegel.

Gamla stan i Gdansk är mysigt att strosa runt i bland restauranger, pubar, hotell och souveniraffärer där bärnstenssnycken är grejen!
Promenadvänligt mellan Motlawas kanaler i de historiska stadsdelarna som är fullsmockade med restauranger, kafeer och hotell.  Strax utanför den gamla stadsmurens portar ligger det nyöppnade Amber Museum med en intressant samling av Östersjöns guld – bärnsten.
Populära Roof Top by Sassy mitt i gamla stan hade både en läcker utsikt och en lång cocktailista. Det blev ett glas rött istället!

Kubicki Restaurant, den äldsta restaurangen i Gdansk serverar genuina polska rätter. Även här äter man matjesill, här i en lite flottare presentation!
Hälleflundran var lika god den för både öga och gom!
Goldwasser, är den berömda lokala likören infuserad med kryddor, örter och flagor av 23k guld som sägs vara bra för matsmältningen…
 I varvsområdet, en gång Gdansk viktigaste nav, finns en viktig pusselbit i stadens, ja hela landets, historia: ESC-European Solidarity Center som tidigare hette Leninvarvet. Det är tillägnat Solidaritets historia, den polska fackföreningen och civila motståndsrörelsen och andra oppositionella rörelser. Intressant och lärorik utställning.

Inne bjuds man på en både lärorik och gripande utställning om fackföreningen Solidaritets kamp som ledde till kommunismens fall.

De hjälmar som de strejkande varvsarbetarnas bar pryder innertaket
Polen är ett himmelrike för den som gillar bakverk….
Även bakverken glimmar av guldpuder…
Men även veganska restauranger är populära här som det fanns ett hyfsat utbud av.. om man kollade upp lite. Masna Micha har en mer hälso/ekologiskt profil som gjorde fräscha sallader och soppor
Som denna veganska “Fuck Putin” Soppa efter ukrainskt recept. Smakade alldeles utmärkt.
I närmare 200 år har man vallfärdat till Sopot för att dricka brunn och andas den friska havsluften. Sommartid förvandlas staden till en populär nöjesmetropol med fyllda nattklubbar och uteserveringar.

SPA

Jag har varit såld på Polen som SPA-land sedan mitt första besök till Swinousjie, i östra Pommern på gränsen mot Tyskland, och senare även i Sopot. Jag hade möjligheten att testa flera SPA-behandlingar under denna resa. Något som lockar många turister hit då Polen har en stark tradition av både mediciniska  kurbehandlingar till skönhets- och massagebehandlingar. Prisnivån ligger mellan 50-30% lägre än de svenska. Många åker till Polen för avancerade hudvårdsbehandlingar, hår- och tandvård. De har även många bra och prisvärda inhemska hudvårdsprodukter!

Sopot är Polens mest kända kurort belägen mellan Gdansk och Gdynia och fyllt av vackra sekelskifteshus en kilometer lång bred sandstrand och landets längsta träpir.

Sopot har många fina spahotell som Sheraton Hotel. Deras restaurang Polski Smaki som serverar rätter ur det rustika regionala kashtubska köket och läckra desserter. På Prana Premium Spa inne på Rezydent Sopot Hotel MGallery testade jag en skön massage med tekniker från balinesisk, loomi-loomi och hot stone med varma oljor. Den var också  otroligt skön med lite fastare tryck och grepp utförd av en skicklig asiatisk terapeut.
 I Gdynia, någon mil västerut, erbjuder det exklusiva boutiquehotellet Quadrille Hotel & Spa som tillhör Relais & Chateaux-kedjan. Endast gäster över 16 år kan övernatta här
I hotellet stora SPA-center erbjuder man high-tech behandlingar och sköna relaxytor.
Här fick jag prova den två timmar långa Amber Ritual som bestod av kroppspeeling, kroppsmassage och avslutningsvis pudrad med bärnstenspuder! Den ska ha en fuktgivande effekt och med en svag doft av trä och kåda. Helt ljuvlig! Jag klev ut med en hy len som en babystjärt och avslappnad i både kropp och knopp.
 Hotellets vackra salonger och rum är inredda i en lekfull stilmix., med ett slags Alice i Underlandet-tema.
Och här mötte visst Johnny Depp upp i entrén !
Ett par timmar söderut från Gdansk i vackert böljande landskap vid en sjö i nationalparken Charzykowy ligger Notera Hotel & Spa som har ett natur/ekologiskt profil.
Här testade jag en tai-chi massage som dock kändes som en helt vanlig klassisk massage. Tyvärr gjorde språkförbistringar att det blev ett felval eller missuppfattning, jag vet inte riktigt….på landsbygden är det inte självklart att alla pratar engelska.
Grano Hotel i centrala Gdansk hade ett Spa i källaren med pooler, gym och ett par behandlingsrum. Deras signaturmassage var bra om än lite kladdig, men väldoftande sheasmör av rosmarin och mango.
Ett skönt avslut vid läggdags var det örtte med citronmeliss och röda bär tillsammans med en värmekudde för nacken fylld med körsbärkärnor som levererades till rummet. Och jo, jag sov riktigt gott den natten!
Kusten längs Pommern kantas av fina bredstrännder och gröna skogar. Nästa resa hit får bli sommartid, helt klart!

Tack till Pommerns Turistbyrå som bjöd in till denna pressresa. Mina upplevelser av denna som jag delar med mig här är dock mina egna åsikter.