Lokaltidningen,  Reseinspiration

En avstickare till Värmland som ger mersmak

Jag gjorde en roadtrip genom delar av Värmland i ett fagert försommarväder. Inramningen kunde inte vara bättre med nyutspruckna lövträd, blommor längs vägrenarna och man ville bara vara utomhus och lapa sol!

Värmland var i princip en blind fläck på min Sverigekarta, men nu skulle det blir av! Och det var förstås mycket av deras konst och kulturutbud jag var nyfiken på.

I min senaste artikel som du kan läsa här berättar jag en del och tipsar lite mer här:

Museiparken i Karlstad

Solá mötte mig i Karlstad precis som i sången eller i nån reklamslogan. Jag började i Museiparken vid Sandgrundsudden, mitt i stan.

I Museiparken i Karlstad står Lena Cronqvists skulptur Hand i hand (2010) framför länsmuseet.  Foto: Lars Sjöqvist/Värmlands Museum.

Värmlands Museum – ett av Sveriges finaste muséer

En riktig pärla visades sig Värmlands museum vara. Innanför byggnaden visas utställningar med kulturhistoria, konst och foto och med verk av både värmländska och internationella konstnärer. I sommar visas den svenska konstnärens Katja Pettersson verk “Glitch” som gjorde sig väldigt bra i konsthallen med Klarälven utanför!

Fasaderna,  som går i kraftfulla färger som falurött och ockra, pryds av strofer ur kända skalders verk, från Selma Lagerlöf till Thore Skogman!
Katja Pettersson verk “Glitch”

Parkteatern
Gobeläng 2007 Annika Ekdahl (f. 1955)

Denna underbara gobeläng fanns i samlingarna på museet. Den föreställer konstnären Annika Ekdahls familj och alla vännerna som samlats där under trädet. Motivet ska vara en besvärjelse mot dö

den. Nej, Parkteaterns innevånare dör aldrig, de kommer att leva för evigt.

Det lilla bibliotek som omnämns som ett av Sveriges vackraste offentliga rum. Med sin ljusa inredning i trä, signerad Åke Axelsson och armatur av Jonas Bohlin,  skapar det en skön harmoni.

Sandgrund, den folkkäre bildkonstnären Lars Lerins permanenta konsthall som visar mängder av hans magiska akvareller.

I det tidigare danspalatset Sandgrund möts man av hans magiska akvareller, grafik, oljemålningar och fotografier från olika platser i världen. Just nu lär hans färdigställa en serie med Värmlandsmotiv vilket han inte avbildad i större mängd tidigare.

Middag och sömn under kristallkronorna

Första natten övernattade jag på Dömle Herrgård som ligger i natursköna omgivningar bland böljande greener och klara älvar utanför Deje. Herrgården har utsikt över Smårissjön och som gäst njuter man sannerligen i de av vackra salongerna, sköna rummen och vällagade middagar. Det verkade mycket populärt bland stora sällskap och familjer att döma av matgästerna, som säkert firade bröllop, bemärkelsedagar eller kanske golfade ihop.

Här finns även ett fint litet Spa &Relax, egen badstrand, padelbanor och egen kyrka på området.

Mitt lilla rum i huvudbyggnaden var vackert inrett och en skön säng väntade efter promenaden och middagen.

Bortskämd med herrgårdmiddag på torskrygg, morotspuré och grön sparris. Gott var det!

Gamla Kraftstationen i Deje

Nästa dag bjöd på något helt annat. En kort bit från Dömle ligger Gamla Kraftstationen vid Klarälvens fall i Dejefors.  Det var ursprungligen landets första kraftstation som nu omvandlats till ett kulturkvarter. Ett mycket spännande kulturcentrum och konsthall som vibrerade av aktivitet och kreativitet.

Här fick jag en fin introduktion av en av eldsjälarna bakom hela förvandlingen, den trevliga verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg. Hon såg potentialen i det nedlagda kraftverket för ett tiotal år sedan då teaterföreningen använde lokalerna för sin scenkonst. Tillsammans med kompanjonen Sandra Bornstedt har de två varit drivande bakom hjärteprojektet med att förvandla Gamla Kraftstationen. Det drivs nu med hjälp av många ideella eldsjälar och med ett gott stöd från kommunen.

i den charmiga utemiljön, där ört- och blomodlingar i de gamla transformatorfundamenten samsas med stenskulpturer och fantasifull återbrukskonst som pryder träden, skapad av talanger från daglig verksamhet.

Lunchdags i den White Guide-listade Culinarum Café inhyst som serverar ekologiska bakverk och lättare lunchrätter. En läcker tomatsoppa omsorgsfullt tillagad satt perfekt.

Ett 20-tal konstnärer bidrar med skulpturer, konsthantverk, målningar och fotografier som pryder väggarna.

Byggnaden har bevarat mycket av sin originalinteriör, med gamla turbiner blandade med ny konst, som Carolina Falkeheds enorma vaginamålning som lyser som en konstinstallation tio meter upp mot taket.
Den robusta byggnaden i tegel och puts är numera förvandlad till en konsthall, men rymmer mycket mer än det.

Ett stopp i Östra Ämtervik och Selma Lagerlöfs Mårbacka hanns också med. Här gick jag på en guidad visning av huset (ingen fotografering var tillåten) och fick höra hela historien om henne sliv på Mårbacka från det att hon föddes och dog i huset. En bestämd husfru, lantbrukare och politiker som hon var, förutom berömd författare. Jag hann med en fika på kaffe och skrädmjölskaka under träden i parken.

Selma Spa

Nästa övernattning blev på det stora spahotellet Selma Hotel & Spa som tillhör Strawberry/Petter Stordalens hotellimperium utanför Sunne med en strålande utsikt över sjön Fryken. Man får väl tillstå att hotellet som funnits i sisådär 25-30 år var det första riktiga SPA hotellet i vårt land i den omfattning som det drivs. Det slukar många gäster, (receptionisten visste inte riktigt hur många rum/gäster de har kapacitet för) och har imponerande faciliteter.  Jag njöt förstås en stund i den spatiös SPA-avdelning med flera pooler och bastubad. Schemat var späckat med olika träningspass och jag jann vara med på ett skönt yogapass innan middagen.

En trevlig meny med vällagade rätter och bra urval av vegetariska alternativ som serverades i restaurangen, med fin utsikt mot sjön.

Njöt en stund på det inbjudande trädäcket utomhus!

Klässbol – linneväveri och Kaffekvarnen

Efter en god natts sömn bar det av västerut mot Klässbol genom det vackra böljande värmländska landskapet. Skog, fält och massor av sjöar och fina små byar. Naturen är magisk!

Sista anhalten var den lilla byn Klässbol söder om Arvika som har satt svenskt hantverk på världskartan. Där träffade jag Andreas Johansson, vd och fjärde generationens delägare som tog med mig på den spännande historien om linneväveriets väg mot framgång från ullspinneri på 1920-talet till stolt leverantör av linnetextilier till svenska ambassader, kungliga  slott och Nobelfesten.

Ett hedersamt uppdrag för linneväveriet i Klässbol är att varje år leverera dukar och servetter till Nobelfesten, vävda i naturligt och obehandlat lin. Andreas pappa reser till Stadshuset en vecka innan Nobelfesten för att vara med och duka upp honnörsbordet.

Jag fick också se hela tillverkningsprocessen inklusive maskinparken med handvävstolar från 1800-talet till helt moderna vävmaskiner. Så intressant att höra! Särskilt de handvävda dukarna med infällda emblem, kungliga initialer och märkningar och andra speciallösningar. Vilket hantverksskicklighet som ligger bakom det!

 Klässbols Linneväveri väver idag hela kollektioner av dukar, kuddvar och andra linnetextilier formgivna av modedesigners till servetter åt arabiska emirer.

 I den stora butiken kan man handla linnevaror till fabrikspriser.

VDn och delägaren Andreas Johansson visar på den jaquardvävstolen.
Nobelservisen framhävas särskilt bra på det vävda i naturligt och obehandlat linet i nobeldukarna.

Efter det trevliga visningen passade de bra med en lunch på närliggande Kaffekvarnen

Invid den porlande bäcken i den gamla röda kvarnbyggnaden med örtträdgård driver Rasmus Andersson och Malin Berglund cafeverksamheten för andra sommarsäsongen. De bor på Teneriffa om vintrarna och hade kört hela vägen därifrån med sin husbil!

I denna ljuvlig miljö vid porlande bäck och fågelkvitter ligger KaffeQvarnen i Klässbol. Värt en sväng bara dit!

Här serveras aptitretande grytor, olika smörgåsar och mumsiga bakverk; allt dessutom gjort på ekologiska och veganska råvaror.

Jag njöt av den veganska grytan på sötpotatis och svart ris. Lika vacker som god!

I sommar kommer det kreativa paret även att ordna musikquiz, keramikworkshop och konstutställning i anslutning till kaféet.

Rasmus, som även står bakom grytorna på Kaffekvarnen i Klässbol

Ack,Värmeland, du sköna!

Tyvärr var inte dessa spännande konsthallar öppna för säsongen under mitt besök i Värmland, men de ska också vara värda besök för sin spännande konst och mat :

  • Alma Löv museum of unexp.art  – experimentell konst, fik och konserter i Östra Ämtervik
  • Sliperiet – Konsthall och Asian fusion-gastronomi i Borgvik
  • Rackstadmuseet -Arvika. Rackstadkolonin 1898-1920 Arts & Crafts-rörelsen
  • Rottneros Park – Sunne. Skulpturparken är en av norra Europas största.

Tack till VisitVärmland som hjälpte till med denna resa! Jag kommer tillbaka!