Hotell,  Lokaltidningen,  Reseinspiration

Andalusiska byar, drömhotell och mystiskt sagoslott

Läste du min artikel i veckans upplaga av Lokaltidningen om att resa till värmen i höst? Här delar jag med mig av fler guldkorn i Malaga och Lissabon med omgivningar! 

Fler andalusiska guldkorn

Ronda

När man är lite mätt på stadslivet i och vill uppleva mer av omgivningarna är det härligt att hyra bil ett par dagar. Då kan man ta sig till den fina byn Ronda som ligger ca 10 mil norrut från Malaga. Längs smala kurviga vägar upp genom bergen, (hyr en stabil och stark bil!) ligger byn som haft en plats i historien. Som pirattillhåll, platsen för kung Ferdinand och Isabellas palats till Hemingways författande. Staden är bebyggd högt ovanför en ravin med flera tjusiga utsiktsplatser, mysiga bodegor och den stora kända tjurfäktningsarenan. En heldagsutflykt hit är givet!

Ronda

Alhambra i Granada

Ett par timmars bilresa nordost om Malaga, vid foten av Sierra Nevada-bergen, ligger Granada och det moriska palatset Alhambra, det röda fortet. Ett världsarv listat av UNESCO och absolut värt resan hit för de vackra byggnaderna, palatset och trädgården. Planera in en heldag för besöket och boka entrébiljett i förväg – många turister vill besöka Alhambra! Ta på ett par bra skor, området är stort och kuperat, och gör dig redo! Granada är också en studentstad, så här finns också ett livligt nöjesliv och bra boenden.

Casares

En annan vacker vit andalusisk by nordost om Estepona, och ca 10 mil från Malaga. Byn hänger som på sidan av en klippa vid Sierra Bermeja. Här klättrar de vita husen uppför berget med resterna av den moriska borgen längst upp på toppen. Inne i byn promenerar man genom slingrande gränder, vackra torg med fontäner och perfekt för att ta en lunch eller en kaffe i den mysiga autentiska miljön. Det finns även härliga vandringsleder i omgivningarna  bland de gröna skogsklädda kullarna.

En av Andalusiens vita byar, Casares

Marbella Club

If money was not an issue skulle jag checka in på det fantastisk läckra Marbella Club, mitt i Marbella vid stranden. Jag har bara varit på branschmingel i en av villorna, med känslan att vara hemma hos en aristokratisk kosmopolit. Vansinnigt snyggt!

Resorten är en exklusiv blandning av gammalt och nytt med en kunglig historia. Rummen och villorna har en smakfull inredning i Medelhavsstil med finaste tyger, marmor, kakel och eleganta möbler. Allt omgärdat av med praktfulla trädgårdar med bougainvillaträd, pooler, och SPA och superba restauranger. Vad mer kan man önska?

Villa på Marbella Club & Golf Resort

Lissabon med Sintra och Cascais

Restaurante Pharmacia

Inhyst i ett otroligt vackert mindre palats, högt upp bland Bairro Altos kullar, ligger Pharmacia. Inredd med ett slags medicinkitschigt tema som serverar moderna portugisiska rätter med en känd kvinnlig kock bakom grytorna.

Själva byggnaden delas av restaurangen och Museu de Farmacia i Santa Catarina omgärdad av en stor trädgård med utsikt över staden och floden. Trevligt både för lunch och middag!

Restaurant Pharmacia

Quinta da Regaleira

Sintra ligger 3 mil nordväst om Lissabon och är absolut värt ett besök för en hel dag! På toppen av Sintraberget tronar Pena Palace, sagoslottet i gult och rött och med tinnar och torn, är det ett självklart besök. Men i mitt tycke är den allra mest fantastiska och märkliga sevärdheten är palatset Quinta da Regaleira. 

Quinta da Regaleira i Sintra

Det byggdes i början av 1900-talet av den rika familjens Monteiro som ett sommarresidens i en romantisk nygotisk stil. Och som taget ur en riktig saga, som en filmkuliss!

Palatset är utsmyckat med torn, spiror och valv med flera sidobyggnader, fontäner, dammar, vattenfall, bänkar i den stora trädgården. Dessutom fullt med underjordiska tunnlar och en 27 meter djup spiralformad brunn mitt i parken – som leder… ja, vart? En av utgångarna leder iallafall ut under vattenfallet lite längre söder i parken! Det är med känslan av att befinna sig i en annan värld… detta magiska ställe måste bara upplevas! Läs mer här

Farol Hotel, Cascais

snygga Farol Hotel i Cascais

Portugiserna är duktiga på design och har mängder av moderna designhotell liksom vackra omgjorda Pousadas. Nästa gång jag bor i Cascais skulle jag definitivt vilja checka in på Farol Hotel.

Ett ombyggt residens, en gång ägt av greve Carbrol, men nu en våt designdröm av eklektiskt snitt. Belägen ute på kanten av en klippa med Atlanten vid sina fötter, härlig terrass, snygg bar och restaurang liksom coola rum. Bom Deus!

Farol hotel är medlem i DesignHotels