Lokaltidningen,  Reseinspiration,  Resor på riktigt!

7 heta tips i Dubai!

Högst och störst, än så länge! Den ikoniska Burj Khalifa sett från The Address Sky Views terrassbar

Läste du min senaste artikel i Lokaltidningen om Dubai? HÄR.

Det är alltid kul att återvända till Dubai tycker jag. En mer vibrerande plats är svårt att hitta; här törs man se framåt, uppåt och optimistiskt! Jag har besökt Förenade Arabemiraten regelbundet sedan 1994, då jag jobbade för flygbolaget Emirates Airlines. I början av 00-talet jobbade jag även på ett femstjärnigt hotell under ett år. Jag har följt destinationens utveckling över lång tid, ibland med en skräckblandad förtjusning i viljan att vara störst, högst och först, som i många av turistprojekten.

Här finns det alltid något nytt att se och imponeras av! Inte bara nya hotell, shoppingmall utan hela stadsdelar som poppat upp sedan förra besöket. Dessutom med ett solsäkert, skönt klimat vintertid som gör det till ett härligt resmål. Och med bara sex timmars flygtid från Sverige och bra flygförbindelser är ytterligare plus. Hela UAE är ju en magnet särskilt för unga människor från östra och södra jordklotets kontinenter. Nu senast noterade jag att många från länder i södra Afrika både turistar och har etablerat sig här, som bidrar än mer till den kosmopolitisk atmosfären.

Här är mina 7 bästa tips i Dubai – just nu!

1. Upplev framtiden på Expo 2020 Dubai

Värt en resa i sig, så passa på! Här är hela världen samlad på världsutställningen Expo 2020 Dubai, med 192 spännande paviljonger. Expot blev framflyttat ett år på grund av pandemin, därav referensen till 2020.. Den har fokus på mänsklig uppfinningsförmåga och idérikedom kring innovationer om hållbarhet och ekologi.

Det var superspännande att bara vandra runt i denna tysta, bilfria miljö bland de, i kvällstid vackert upplysta, och kreativt utformade byggnader. Men avsätt ordentligt med tid inför ett besök på Expo 202 Dubai, minst två-tre halvdagar och välj ut vilka paviljonger eller aktiviteter man vill hinna uppleva – programmet är enormt omfattande! Många omtalade paviljonger hade långa köer som t.ex till Tyskland med sin Beethoven-inspirerade robotorkester, Italien och Saudiarabien vilket gjorde att vi tyvärr fick hopa över dem. Sveriges paviljong med IKEA kafé och björkskog sticker ut. Hela Expoområdet har mängder av restauranger från all världens kök, egen metrostation och hotell. Intressant för hela familjen! Pågår till 30 mars 2022. läs mer: Expo 2020 Dubai

2.Miamivibes på glamorösa SLS Dubai Hotel

Här finns allt man kan tänka sig om man vill ha en riktigt lyxig Dubaivistelse! Den amerikanska lyxhotellkedjan SLS har öppnat sitt första hotell i Mellanöstern i en av Dubais nyaste skyskrapor. Med snygga rum och lounger, bra restauranger har tar man hissen rakt upp till den 75:e våningen till den just nu hetaste beachklubben/nattklubben Privilege med infinitypooler med coolaste utsikten över Dubais skyline! Läs vidare om min upplevelse av SLS Dubai Hotel här.

I lobbyn på SLS Dubais Hotel har man inte sparat på vare sig takhöjd som en påkostad interiör

3.Utforska det lokala köket på ett guidat smakäventyr!

Ett av de roligaste sätten att uppleva ett resmål är genom maten. Jag testade en rolig och lärorik food tour för både näsa och gom, i Dubais souk med Frying Pan Adventures Dubai. Läs mer vad jag fick uppleva på den turen!

Med flaggan i topp fick läckra luqaimats avsluta middagen med Frying Pan Adventures!

4.Dubais mest spännande konstområde

Alserkal Avenue är Dubais eget Meatpacking District och samlingsplats för gallerier, designstudios och et mer småskaligt hantverk av choklad, kaffe, kläddesigners, smycken och vintagekläder – och bilar! Många storstäder har sina områden där det finns billiga lokaler, kreativa själar där man kan samla likasinnade entreprenörer och kunder, (med påföljande gentrefiering..) Här hittar man ett intressant utbud av lokala designers i en miljö lång från Downtowns shoppinggallerior! Läs mer om mitt besök på Alserkal Avenue här

GAllerier, designstudios och småskaliga entreprenörer hittar man i Alserkal Avenue

5.Poppiga designhotell till budgetpriser

Nyare hotell med bra lägen och till hyfsade priser kan vara svårt att hitta i Dubai. Speciellt om man är ute efter strandläge, som normalt kostar många tusenlappar per natt på de stora resorthotellen. Rove Hotels är den lokala hotellkedjan som snart har ett tiotal hotell i regionen. De erbjuder ett avskalad service och inredning med ett kul designkoncept, dessutom förenat med en grön profil till bra priser! Ett av deras hotellen på stranden i det Florida-inspirerade La Mer-område i Jumeirahs är ett riktigt fynd! Läs mer om mina besök på Rove Hotels här.

Färgstarkt koncept som här på Rove City Walk

6. Drink med hög wowfaktor!

Utsikten får man utsikten på köpet av drinken på CeLaVie Bar!

Den sista och dyraste drinken tog bokstavligen andan ur mig – på CeLaVie på det relativt nya Sky View The Address Hotel, med den fräckaste utsikten från 54:e våningen över Burj Khalifa och Downtown Dubai! OK, man betalar för utsikten med dyra drinkar (minst 300 kr) och måltider, men en mer wowkänsla är svår att få! Den som vill unna sig boende här och bada i den magnifika infinitypoolen får hosta upp runt 6000 kr per natt. Läs mer här

7.Varva ner till vilopuls i Fujairah

Den som vill pusta ut från den höga pulsen Dubai kan så ta andningspaus ett par nätter i grannemiratet Fujairah, en 90 minuter resa bort. Här hittar man en betydligt lugnare atmosfär mellan Hattabergen och Omanbukten vid Indiska Oceanen. Härliga långa stränder, mindre turism och trafik och med flera fina flottare hotell till halva prisnivån mot Dubai! Ta in på The Address Fujairah Beach Resort eller Inter-Continental Fujairah som jag själv njöt av ett lyxigt boende på ett par nätter.

Härliga Inter-Continental Fujairah Resort med fint strandläge, stora fräscha rum och superba restauranger. Här njuter man av livet!