Reseinspiration

5 TV-tips för den ressugne!

När man knappt får sticka näsan utanför dörren än mindre resa utomlands i dessa coronotider, får vi hålla tillgodo med reseinspiration via tv- eller strömningstjänster. Här är några program som får mig att längta efter att få packa resväskan igen!

1.Riviera

Sjuan
copyright:tv4play.se

Säsong 3 har precis börjat visas av denna brittiska thrillerserie med högst internationell prägel vad gäller skådisar, miljöer och med en flerspråkig dialog. Serien utspelar sig på Franska Rivieran bland välbärgade områden i Monaco, Nice och med Medelhavet som bakgrundsfond för snabba yachtturer. Denna säsong har även förgrenat sig till Buenos Aires både vad gäller karaktärer och handling.

Med synnerligen lyxiga inspelningsmiljöer, snygga skådisar gestaltandes intrikata karaktärer och en tillspetsad story, bjuder Riviera på en sneakpeak rakt in som i en Sothebyskatalog med en doft av en tjusigare värld. Det sparas inte på krutet vad gäller chica haute couture-outfits, de snabbaste bilmodellerna och autentisk konst- och designrekvisita. Det magnifika palatset Chateau Diter beläget utanför Cannes figurerar som familjen Clios ”hem” Villa Carmelia , är som en våt dröm.

Skådespelarna är bra castade, med bekanta ansikten som Julia Stiles, Anthony LaPaglia, Lena Olin, Poppy Lavigne, och från en mängd europeiska länder och Mellanöstern, som bidrar till den kosmopolitiska prägeln.

Storyn utspelar sig i konstvärlden där den amerikanska Georgina (Julia Stiles) är konstkurator och gift med den suspekte miljardären Constantine som omkommer på sin yacht i första säsongen. Eller gör han det? Hon försöker själv reda ut sanningen om detta, men hamnar i en värld av lögner, dubbelspel och kriminalitet. Hennes ex- svägerska spelas av Lena Olin som sen skrevs ur serien inför säsong 3, där flera nya karaktärer dykt upp som brittiska skådisen Rupert Graves.

OK, man kan tycka vad man vill om den något osannolika storyn, ibland överspelande skådisar och aldrig sinande ström av skurkar som dyker upp i Georginas liv. Men Riviera ger i alla fall mig lite verklighetsflykt en stund och en känsla som att vara omsvept en lyxig och lätt parfymerad kashmirtröja. Nästa flygresa får nog gå till Rivieran igen!

2.Travel Man

SvtPlay

Travel Man copyright: Svtplay.se

Jag är lite tudelad till denna brittiska serie, som är ännu ett format där det är mycket fokus på programledaren, i det här fallet ännu en komiker. Engelsmännen verkar ju gilla programidén att skicka ut folk som inte gillar att resa, (som En idiot på resa där Ricky Gervais skickade ut den motvilliga kompisen Karl Pilkington till olika resmål) men jag ger väl det här greppet en chans igen.

Programledaren Richard Ayoade är också han en motvillig resenär. Han är en relativt känd skådis komisk profil, filmregissör och programledare i England men jag är lite ambivalent hur rolig han egentligen är, ibland blir det mer krystad humor eller rent av nonchalant.

Travel Man tar oss med på traditionella resmål, storstäder som Wien, Sevilla, Dubai osv. De ska utforskas under 48 timmar med lite annorlunda och okonventionella upplevelser än vad den vanliga turisten kanske tar för sig. Han reser alltid i sällskap med en kollega ur den brittiska film/humorstallet som sidekick. Behållningen är förstås dialogen och relationen med denna resekompis och de lite udda aktiviteterna och smakupplevelser de ibland får ta del av. Jag håller tillgodo, det är ändå ett reseprogram som tar mig på en weekendresa med ett och annat fniss i tvsoffan.

3.En plats i solen

Sjuan

copyright Tv4play.se


Gillar man som jag både husvisningar och resor är denna trevliga brittiska realityserie en pärla. Här får man följa med olika par som är i färd att förverkliga drömmen om ny livsstil på varmare breddgrader utomlands och deras jakt efter ett bostad. Det kan vara på den spanska Costa Bravakusten, den portugisiska landsbygden, en karibisk ö eller andra varmare turistmål.

Deltagarna blir visade flera olika objekt som de kunniga programledarena Jasmine och Jonnie tillsammans med lokala fastighetsmäklare vaskat fram utifrån just deras budget och önskemål. De får gå husesyn både in- och utvändigt, se lite av omgivningarna och ibland få se typiskt lokala företeelser.

Det jag gilla med programserien är att det känns äkta och genuint; det är lätt att fångas av deltagarnas känslor av förväntningar, glädje och beslutsvåndor. Ska husletarna välja att bo i den lilla byn bland lokalbefolkningen och lära sig tala landets språk? Eller hellre bekvämligheten att bo nära andra ex-pats, bra utbud på nöjen och rekreation och känna sig som en ständig semestervistelse?

Inte så sällan bestämmer sig paren faktiskt för att lägga bud på drömbostaden till mäklaren i programmets slutminuter. När det händer känner jag med dem fullt ut i deras glädjebeslut!

En plats på landet bygger på samma programidé där par letar boende på den charmiga landsbygden i England, Skottland och Wales . Räkna med att få se glimtar av vackra landskap och mysiga cottages i Devon, Cotswolds och Cornwall och andra delar av öriket. Jag blir i alla fall lockad att upptäcka mer av dessa vackra platser, om än inte köpa ett eget hus!

4.På kryssning med Jane McDonald

Sjuan

copyright:TV4play.se

Energiska och sprudlande Jane McDonald är ett annat känt namn i England främst som sångerska och programledare. I denna serie får vi följa med henne till sjöss på olika kryssningar. Hon har själv arbetat som underhållare ombord på kryssningsfartyg och är en fan av kryssningar, så en bättre guide på världens hav och floder finns inte. Med sin både avslappnade och proffsiga attityd bjuder hon på sig själv med värme och humor på en bred yorkshiredialekt. Hon tar sig för av drinkarna på cocktailminglen bland medpassagerarna, som av varierande utflykter på strandhuggen, med samma entusiasm.

Vi får följa med på olika former av kryssningsresor som t ex ombord gigantiska fartyg för 6000 passagerare i Karibien till eleganta lyxkryssare och flodbåtar. Denna säsong tar hon oss med på flodkryssning på indiska Ganges och genom vinodlingarna längs Dourofloden i Portugal och på strandhugg i den grekiska övärlden. Vi får inspirerande inslag från både vistelsen ombord som från de olika platserna som besöks till land. Serien får mig absolut att bli sugen på att kryssa igen och gärna med Jane som reskamrat!

5.Världens natur: De sju kontinenterna

SvTPlay

copyright SVTplay.se

Naturprogram väcker oftast vår förundran över vår planet, speciellt de BBC-producerade filmerna. Magnifikt foto, både närstudier av djurens beteenden liksom svepande panoramavyer av landskap och natur. Den nyligen avslutande serien om de sju kontinenterna var ännu en sådan fullträff. Vår vackra jord upphör aldrig att fascinera oss och i takt med allt mer avancerad fototeknik får vi fortsatt mer av detta.


Just denna serie från BBC One Planet-serie ”De sju kontinenterna” som naturforskaren Sir David Attenborough ligger bakom har nyligen vistas på SvT men finns nu på SvtPlay. Här bjuder naturen på ett skådespel med dramaturgi i närbild i slagsmålet mellan ledarhanarna av arten den gyllene trubbnäsapan, i de snöklädda bergsmassiven i kinesiska Shengo Yujan-bergen. Liksom bland gepardgänget som sätter skräck bland den afrikanska savannens djurinvånare med sina sluga överfallstekniker och när vi får följa den tvetungade jättevaranens ödlejakt i Australiens ökenlandskap.

Människan må vara en fantastisk skapare på många sätt genom historien men utforskandet av vår natur är ändå det som outtröttligt ger oss mest vördnad och förundran.

Bonus: Världens sämsta indier

SvTPlay

Med Indien som ett av mina favoritländer kan jag inte annat än påminna om denna härliga programserie där den andra säsongen nyss avslutats. David Batra återvänder en än gång till sitt fädernesland för att försöka sig på en karriär som komiker. Vi får följa hans uppdrag där han guidas av SVTs Indienkorre Malin Wendel som är mer indier än David själv, iallafall med att förstå livsstilen och kulturen i dagens Indien.

David bjuder på sig själv i många dråpliga situationer medan Malin försöker få honom att anamma indiska måsten för att lyckas i detta fascinerande och kontrastrika land. Jag känner onekligen med honom när han tvingas framföra sin Bollywood-dans inför publik och får testa på ett tystnadsretreat. Både säsong 1 och 2 finns på SVTPlay.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *